KYK Fiber, internetinizi keser


Merhaba.
Önceki yazımda paylaşımlara ara verdiğimden bahsetmiştim.
KYK'nın Türkiye genelindeki kız erkek ayırma seferberliği sonucu okulumla alakası olmayan (Anadolu üniversitesi kampüsü içinde yer alan) KYK Yunus Emre Yurdu'na taşındık tüm KYK Dumlupınar Yurdu erkek öğrencileri olarak.
Neyse lafı dolandırmayalım.
----
Yazının yazıldığı zamanın bakanı Sn. Suat KILIÇ idi. (Şimdi Sn. Akif Çağatay KILIÇ)
----
Bakanımız, her yere çarşaf çarşaf panolar, posterler astırmış, 2012 sonlarından başlayarak devlet kanallarına haberler yaptırmıştı."Bedava, hızlı ve güvenli internet" sloganıyla her yerde görebileceğiniz bu cafcaflı kampanyaya başta ben çok sevinmiştim.
Bedava internet falan diye.
Hem de fiber!
Bu açıdan bakarsanız tadına doyum olmaz.
Ama aslında o iş öyle değilmiş.

İlk önce T.C. kimlik numaranız ile kayıt yaptırıyorsunuz. Kayıttan sonra kendi kendinize bir seçim yapmanız gerekiyor. Ya laptopunuzdan bağlanacaksınız, ya da mobil cihazınızdan. Eğer ikisini aynı anda kullanmak isterseniz bu pek mümkün değil. (istenirse yapılır zor değil ama mobil cihazınızı özelliğine bağlı bir durum - yakında onu da anlatırım belki) Laptoptan internete bağlıyken mobil cihazınızın kablosuzunu kullanmak isterseniz laptoptaki aktif hesabınızdan çıkı yapıp mobil cihazınızdan giriş yapmanız gerekiyor.
Eğer wi-fi'ı olan 2'den çok cihazınız varsa birinden bağlanmak için hangisinin açık olduğunu bulup çıkış yapmanız gerekebilir.
Hadi bu o kadar önemli değil. Bir tek laptopum var diyor olabilirsiniz.
Ama T.C kimliğiniz ile kayıt olurken size imzalamanız için bir sözleşme uzatıyorlar.
Bu sözleşmede müstehcen sitelere, kumar sitelerine, hacking sitelerine v.b sitelere erişim yasaktır deniyor.
Bu normal bir uygulama. zaten evlerin çoğuna da bu uygulanıyor. Anne babalar güvenli internet uygulamasını sıklıkla bilgisayarlarında kullanıyorlar. (ki böyle bir uygulamaya gerek yok zaten netdadı v.b programlarla çocuklar "zararlı" içerikten korunuyorlar.)
Proxy veya VPN gibi araçlarla/sitelerle KYK barikatını aşmak yasak. Yani "Ben yetişkin bir insanım, yetişkin sitelere girebilirim." demek yasak.
Dahası warez ve torrent yasak. (torrent yasağını aşmak hiç zor değil ama biraz maliyetli warez de pek önemli bir ayrıntı değil - anlatırım ama korkuyorum kyk bu napacağı belli olmaz bana bir yaptırım gelebilir)
Kabul ediyorum bu engellenenler önemli şeyler olmayabilir. Ama site engelleme filtresi gerçekten akla zarar olmuş. Zaten TİB'in ilçe, belde, bucak, köy, mahalle v.b. mahkemelerine engellettiği binlerce site var.
Ben 1-2 yıl önce baktığımda 15 bin site engellendi diye göğüslerini gere gere açıklıyorlardı.
Az önce okuduğum buradaki habere göre bu sayı belli bile değil.
İyad başkanı 30 bin siteden söz ediyor.
6 Ekim 2013 Düzenleme-buradaki kaynağa göre 32bin site engellenmiş durumda.
Not: Bu engellenen siteler zararlı diyenlere youtube da bir zamanlar engelliydi desek yeterli olur sanırım.

Şu ana kadar denk geldiğim engelli sitelerden dikkatimi çekenleri paylaşayım. Yorum sizin. (Mümkün oldğuğunca yorumdan kaçacağım ama çenem durmaz benim :))) )
http://imgur.com/ (Resim upload sitesi. Bu blog içindeki resimler de bu sitede barınmakta. Genelde mizah amaçlı upload yapılıyor. Anasayfasındaki resimlerden de anlaşılacağı üzere)
http://inci.sozlukspot.com/ (argo jargonlu sözlük sitesi. swfleri eğlenceli oluyor.)
https://www.tumblr.com/ (Direkt olarak site engellenmemiş - direkt engelli olanlar var- ama resimlerin yüklü olduğu http://25.media.tumblr.com/ gibi sunucuları engellemişler. Pek çok fotoğraf görüntülenemiyor.)
Bloggerdaki bazı program önizleme resimleri de engelli. (Yazılımım müstehcen içerikli sanırım yoksa neden engellensin ki)
Bunlar sadece bazıları. Daha bilmediğimiz hangi sıradan siteler ne sebeplerle engelli.
Düzenleme: İsyan ettiğim sıralarda bu işlerle ilgili elemanlar bazı tumblr sunucularına engellemeyi kaldırdılar.
Düzenleme 2: Blogger sunucularına yüklediğim resimlerin bazıları da engellenmeye başladı. Hatta yazının başına koyduğum resim bile engelli.
İş çığırından çıkacak sanırım. Sadece google ve facebook mu açık olacak?!!!!!
Düzenleme 3 :imgur ve incisözlük açılmış sanırım.
inciswf tib tarafınan engelli, yurt tarafından engelli değil. (tib'in uyarısını görebiliyorsunuz yani :D )

Her gün yukarıda bahsettiğim pankartı görüyorum. "Bedava, hızlı, güvenli." :D
Her gün önünden gülerek geçiyorum. İnsanların bir kaç kişi daha çıksa da hızlansak dediği bir internet.
Tarifesinin adı da "2 Megabite kadar sansürlü". :))
Buradan yurtlarda barınacak arkadaşlara tavsiyem,
-Yanınızda internet için tek cihaz olsun. İki cihaz için Wifi hotspot kullanmanız gerekli.
-Operatörlerin internet paketlerini satın alabilirsiniz. Biraz pahalı, fakat sitelere girmek istiyorsanız bu da bir çözüm.
-VPN kullanımını öğrenin. En az bir VPN programınız olsun.
VPNGate yazılımı ve ZenMate tarayıcı eklentisi hayat kurtarıyor.

Yurtta her akşam 22.30-23.00 gibi internet kesiliyor. 1.00-1.30 a kadar gelmiyor.
Yetkililere sorduğumuzda "Öğrenciler çok film indiriyorlar, internet ondan kesiliyor." yanıtını aldık.
az çok bilgisayarla ilgili birisi olarak bu işten hiç bir şey anlamadığımı söyleyebilirim.
Çok nadiren de olsa gündüz kesildiği de oluyor. KYK Genel Müdürlüğü'ne ve Bimer'e başurularda bulunup sonucu buradan paylaşacağım.

Siz de kendi yurtlarınızdan izlenimlerinizi yorum kısmına yazabilirsiniz.
Yazılımla kalın.

Yorumlar

  1. torrent yasağı nasıl aşılır peki

    YanıtlaSil
  2. Aslında tam olarak aşılmıyor.
    Tahmin ettiğim kadarıyla internetin gelip dağıtıldığı asıl modemden (koridordakiler değil) torrent sunucularına bağlantı çift yönlü olarak engellenmiştir.
    Ben alldebrid sitesine üye oldum. (ücreti 3 aylık 40-45tl civarı)
    Orada torrents adlı bölüme torrent dosyasını yüklerseniz alldebrid sizin yerinize indiriyor. uptobox adlı siteye upload edip linki size yolluyor. Siz de alldebrid üyeliğinizle premium hızda indiriyorsunuz. Alldebrd'in en büyük avantajı 96 siteden premium almış gibi indirme yapabilmeniz. Araya aracı sokuyorum bir anlamda. Gecikme için özür dilerim bu arada.

    YanıtlaSil
  3. Yasaklı sitelere giriş için zenmate chrome eklentisini kurabilirsiniz. Ancak internete bağlanmak için kullanıcı adı ve şifreyle giriş yaptığımız için girilen siteler kayıt altına alınıyordur tahminimce.
    Sorumluluk size ait yani. Ben de tedirgin kullanıyorum yani.

    YanıtlaSil
  4. merhaba.. lol de yasak, malum. ultrasurf programını kullanmamız sıkıntı yaratır mı? yani bu programı kullanarak oyuna giriş yaptığımız anlaşılabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlaşılabilir mi bilmiyorum. Yalnız yarıyıl tatilinden sonra baya bir vpni patlatmışlar. VPNgate sunucularını engelledikleri duyumlarını aldım. Bazıları halen işe yarıyor fakat onları da engellemelerinden korkuyorum. Lag'siz LOL ler dilerim.

      Sil
  5. Lagsız LOL için megasvpn öneririm. Geçen yine çoğu vpn yi engellediler. megasvpn sağ çıktı bir buçuk senedir :D

    YanıtlaSil
  6. Teşekkür ederim. Ben oynamıyorum ama oynayanlar deneyebilir. VPNgate i banlamasalardı iyiydi ya ebesinin vietnamından bağlanıyorduk ne güzel :D

    YanıtlaSil
  7. öncelikle selamlar, hortlamış zaten konu.. teknomanyak arkadaşa iki sorum var ;
    modemde kendini ön sıralara atadığını iddia eden bi cihazı kullanan arkadaşım vardı - youtube'ye seri spam upload yapıyordu kendisi- o interneti kullandığında tüm yurtta neredeyse yavaş oluyordu. wifi booster tarzı bişeymidir? (bende bu konuda çok fazla kafa yormuş biri olarak sadece bunu anlamadım.)
    ikinci olarak da kütüphane yaklaşık olarak bize 100 120 mt civarı uzaklıkta oranın internetinde modem'den sınır yok (wifi ile 6mb/s gördüm) oranın sintalini alabileceğim bir cihaz varmıdır yani camdan bazen 1 diş çekiyor ama yetmez o bana :) iyi günler sağlıcakla...

    YanıtlaSil
  8. Aleykümselam kykdaşım. Öncelikle yurttan ayrıldım, başka bir mahalledeki KYK yurduna geçtim.
    Sorunda gelince birinci sorunu bilmiyorum. Ama eğer böyle bir şey varsa o cihazı kullanan arkadaşa engel olmak gerek. Fark edilirse pek iyi olmaz. :D İkinci sorunun çözümü var.
    www.sanalpazar.com/urunalin__kywJ-link-2-X-6dbi-Antenli-Usb-Wifi-Adaptor
    yüksek DBi olan yüksek menzilli wifi adaptörleri ile anadolu kütüphanesini sömürebilirsiniz. Eduroam da vardır üniversite içinde. :)

    YanıtlaSil
  9. Bu arada yeni açılan yurtta da wifi yavaş. Yetkililere sordum yapabilecekleri bir şey yokmuş. :D

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar